Uutiset

Holin iloa ja arjen asiaa

Hyvä Maya Nepal ry:n jäsen!

Holi2

Holi1

Vuosi on jo hyvää vauhtia käynnissä ja niin kulkee elämä Nepalissakin. Värien ja hyvän voittamisen juhlaa Holia on vietetty iloisissa ja aurinkoisissa merkeissä. Käy katsomassa facebook-sivuiltamme iloisia kuvia juhlasta!

Tukesi on ollut arvokasta ja korvaamatonta Maya Nepalin työlle ja toiminnalle.
Parhaillaan Maya Nepalin maksatuslistalla on lasten koulujen lukukausimaksut puolen vuoden ajalle.
Siksi haluamme muistuttaa sinua vuoden 2017 jäsenmaksusta.

Perusjäsenmaksu on 15 euroa.

Vaihtoehtoisena jäsenmaksuna voit halutessasi maksaa:

35 euroa / esim. kuukauden riisit
55 euroa / esim. vuoden koulumaksu yhdelle lapselle peruskoulussa
100 euroa / lasten terveydenhoitoon
(tai aivan minkä summan haluat)

Tilinumero: Ylivieskan OP FI07 5534 0520 0787 20
Viitenumero 110

Maya Nepal ry:n jäsenenä sinulla on oikeus osallistua vuosikokoukseen ja yhdistyksen toimintaan.
Ystävällisin terveisin,
Maya Nepal ry:n puolesta
Juudit Hurtig

Uutiskirje 1/2016

Maya Nepal ry:n uutiskirje 1/2016
Maya Nepal -kodissa hymyillään tänäkin vuonna

Nepalin viimekeväisten maanjäristysten seuraukset näkyvät edelleen sortuneina rakennuksina ja luhistuneina mielinä. Tiilistä ja pellistä kootut tilapäisasunnot ovat edelleen yleinen näky.Jälleenrakentamistyötä on hankaloittanut Nepalin uudesta perustuslaista lähtenyt poliittiinen selkkaus, jonka seurauksena Intian ja Nepalin välinen raja on suljettu.Se tarkoittaa humanitaarista katastrofia maassa, joka on riippuvainen Intiasta tuotavasta polttoaineesta, kaasusta, lääkkeistä sekä kulutustavaroista. Rajasulusta johtuva pahentaa työttyömyyttä, nostaa hintoja ja vaikeuttaa näin entisestään heikossa asemassa olevien ihmisten elämää.

Maya Nepal -kodissa jaksetaan kuitenkin vielä hymyillä. Toimittaja Anna Ruohonen vieraili siellä ja kirjoitti Mayan tyttöjen hymystä ja elämästä Lapin Kansaan:

“Maanjäristys tappoi huhtikuussa 9000 nepalilaista, miljoonat joutuivat muuttamaan kodeistaan. Maahan ei tällä hetkellä pääse polttoainetta ja kaasua. Mutta elämä jatkuu. Laitakaupunki Balkotissa lastenkodin tytöt ovat tyytyväisiä. He saavat käydä koulussa.”

Lue täältä Lapin kansassa julkaistu artikkeli
Nepalilaisia käsitöitä Maya Nepal ry:n hyväksi
Maya Nepal ry:n tuotteita myytiin jälleen Helsingin Senaatintorin Tuomaan markkinoilla. Samoja eettisesti tuotteita käsitöitä voit tilata edelleen Sansaarshopista. Yrityksen voitto ohjataan Maya Nepal ry:n toimintaan.
Tilaa nepalilaisia käsitöitä täältä
Nuoret uskovat tulevaisuuteen
Viime kesänä useampi Maya Nepal -kodin nuori on aloittanut peruskoulun jälkeiset college-opintonsa. He ovat muuttaneet jaettuihin kimppakämppiin ja ovat tyytyväisiä mahdollisuudesta harjoitella itsenäistä elämää. Maya Nepal kustantaa heidän koulunkäyntinsä ja vuokransa. Osa nuorista on löytänyt opiskelujensa ohelle myös osa-aikatyötä.Raju opiskelee taidecollegessa ja on töissä Katmandun turistialueella sijaitsevan hotellin vastaanotossa. ”Elämä on kiireistä, mutta on mukavaa, kun on omaa rahaa. Haaveilen edelleen työstä musiikin parissa, mutta nyt on aika tehdä tätä työtä. Samalla voin koko ajan parantaa englannin kielen taitoa ja oppia uusia asioita.”

Kiitämme teitä kaikka tuesta vuonna 2015. Nepalilaiset lapset ja nuoret tarvitsevat jatkossakin pitkäkestoisia ystäviä, jotka auttavat heitä unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen. Ryhdy kuukausilahjoittajaksi lahjoittamalla haluamasi summa kuukausittain tilille FI7255340520098017 viitenumerolla 220.Oikein hyvää vuotta 2016!Maya Nepal ry:n hallitus

©2016 Maya Nepal RyTämä uutiskirje on lähetetty Maya Nepal ry:n jäsenille ja kuukausilahjoittajille.Klikkaa tästä jos et enää halua uutiskirjeitämme.

Facebook Website

.

UUTISKIRJE SYKSY 2015

4

Maya Nepal ry:n Uutiskirje, syksy 2015

Jälleenrakennustyöt jatkuvat

Nepalin viimekeväisten maanjäristysten valtavien tuhojen korjaamisessa menee vielä pitkä aika. Maya Nepal-kodissa elämä on kuitenkin palautunut takaisin normaaliin uomiinsa: Lapset käyvät koulua, leikkivät ja harrastavat. Lastenkotiin on muuttanut myös uusi 8-vuotias, joka ei monien ongelmien seurauksena enää pystynyt elää vanhempiensa luona.

69886

Katastrofityö pelasti ihmishenkiä

Maanjäristyksen jälkeen päätös katastrofityön aloittamisesta tehtiin nopeasti. Maya Nepal ry alkoi kerätä varoja suoraan uhrien auttamiseksi. Luotettavien, paikallisten tuttujen avulla meillä oli mahdollisuus kohdentaa apua nopeasti alueille, joilla maanjäristys oli aiheuttanut valtavia tuhoja.

Moottoripyörillä, jeepeillä sekä tarpeen tullen jaloin liikkuva avustustiimimme huomasikin olevansa monissa tuhoutuneissa kylissä ensimmäinen avuntarjoaja. Hallituksella ja isoilla järjestöillä meni enemmän aikaa avun koordinoimiseen. Näin eri tavalla ja volyymilla toimivat järjestöt täydensivät toisiaan ja saimme konkreettisesti pelastettua monia ihmishenkiä. Toimintamme sai tunnustusta niin Suomessa kuin Nepalissa.

Yhteensä keräsimme kriisirahaa 47 000 euroa, mikä on todella hieno saavutus pieneltä ja vapaaehtoisuuteen perustuvalta järjestöltä. Kiitos siitä kuuluu jokaiselle teistä.

Tukenne ansiosta reilu 3500 ihmistä sai hätäapua -pääasiassa tilapäismajoitustarvikkeita ja ruokaa. Ne pitivät nämä ihmiset hengissä, kunnes laajemmat jälleenrakentamistyöt saatiin alueilla käyntiin.

10 000 euroa kriisiavusta on vielä käyttämättä. Ne käytetään lähiaikoina koulujen jälleenrakentamiseen paikallisten järjestöjen avulla. Tarkat laskelmat kriisiavun kohdentamisesta julkaistaan nettisivuillamme ja Facebook-sivullamme.

69887

Yhdistykselle valittiin uudet hallitukset sekä Suomeen että Nepaliin

Suomessa nepalilaisten lasten ja naisten oikeuksia edistää nyt uusi hallitus. Sen puheenjohtajana toimii Eriika Heikkilä ja varapuheenjohtajana Johannes Mikkonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Juudit Hurtig, Ulla Liukkonen, Johanna Karjalainen, Lari-Antti Kujala, Enni Mikkonen Anna Pietiläinen ja Jeveen Shrestha.

Keväällä kerroimme teille tekeillä olevan toiminta-arvion alustavista tuloksista. Sen seurauksena toimintaa Nepalissa on organisoitu uudelleen, yhdistykselle on valittu uusi hallitus sekä palkkoja tarkistettu. Uudistustyö viivästyi maanjäristyksen vuoksi, mutta kerromme lisää sen tuloksia seuraavassa uutiskirjeessä.

Nepal on kadonnut uutisotsikoista ja elämä palautunut suurelta osin normaaliksi. Jälkijäristyksiä tulee kuitenkin edelleenkin useita viikossa ja jälleenrakentamistyöt kestävät vielä pitkään.

Hinnat Nepalissa ovat nousseet tänä vuonna tavallista voimakkaammin ja lastenkodin kuukausittaiset kustannukset ovat nousseet 2500 euroon kuukaudessa. Siksi lahjoituksianne tarvitaan yhä enemmän. Jos et vielä ole kuukausilahjoittajana, nyt sille olisi erityinen tarve. Ryhdythän kuukausilahjoittajaksi lahjoittamalla haluamasi summa tilille: FI72 5534 0520 0980 17 viitteellä 220.

Kiitos tuestanne ja aurinkoisia syyspäiviä!

Maya Nepal ry:n hallitus

Ps. Seuraamalla meitä Facebookissa saat helposti tuoreimmat tiedot toiminnastamme niin Suomessa kuin Nepalissa.

Maya Nepal ry:n leirit päättyivät koulujen avatessa jälleen ovensa

Lapset pääsevät jälleen kouluun Nepalissa

Maya Nepal ry:n yhteistyössä Himal Academyn ja Siddhi Memorial Foundationin kanssa järjestetyt lasten leirit päättyivät, kun koulut avasivat kesäkuun alussa jälleen ovensa. lastenleiri

Leireillä pyrittiin vastaamaan toisaalta lasten tekemisen puutteeseen ja toisaalta tarpeeseen käsitellä maanjäristyksen tapahtumia. Päiväohjelma kesti päivittäin reilu kolme tuntia. Ensimmäinen tunti oli vapaaehtoisten suunnittelema ja ohjattua piirtämistä, maalausta, ryhmätöitä, kirjoitusta ja roolipelejä. Toinen tunti meni lasten ehdoilla ja sisälsi usein laulua, tanssia, leikkiä ja tarinoita. Viimeisen tunnin aluksi syötiin ja vietettiin yhdessä vapaa-aikaa kotiinlähtöön saakka.

Leirin lopuksi oli järjestetty yhteinen ohjelmahetki, josta viimeinen kuva tanssiesityksestä on.

Vapaaehtoiset tapasivat leirin puolessavälissä arvioidakseen toimintaa. He kävivät myös seuraamassa muiden organisaatioiden järjestämää samantyyppistä ohjelmaa, josta he saivat ideoita omaan työhönsä.

Leirin lapsimäärä kasvoi nopeasti sen alettua. Leiristä raportin kirjoittanutMaya Nepal ry:n työntekijä arvioi sen johtuvan siitä että se järjestettiin avoimessa ja turvallisessa paikassa, jonka myös vanhemmat kokivat lapsille hyväksi. Joidenkin lasten käytöksessä oli havaittavissa selkeä muutos leirin aikana avoimempaan ja osallistuvampaan suuntaan. Toisaalta toinen tiloista oli ollut liian kuuma ja toinen liian pieni. Myös ryhmien koko oli yllättänyt ja aiheuttanut haasteita toiminnalle, onneksi vapaaehtoisia löytyi lisää leirien jo käynnistyttyä. Tärkeäksi koettiin myös se, että se antoi vanhemmille mahdollisuuden keskittyä kylvökauteen ja jälleenrakennukseen.

Maya Nepal auttanut tuhansia hädässä olevia perheitä, mutta apuasi tarvitaan edelleen

Mj

Nepalissa järisi maa jälleen viime tiistaina 7,3 magnitudin voimalla. Huhtikuun lopun maanjäristyksen on arvioitu vaikuttaneen kahdeksan miljoonan ihmisen elämää ja nyt vaikutukset pahenevat. Apuasi tarvitaan siis edelleen.

On ollut upeaa kokea, miten suomalaiset ovat olleet valmiita auttamaan hädässä olevia lähimmäisiään. Maya Nepal ry on vastaanottanut satoja lahjoituksia yksittäisiltä ihmisiltä. Pop up -ravintoloita ja konsertteja on järjestetty maanjäristyksen uhrien auttamiseksi . Olemme äärettömän kiitollisia kaikesta avusta ja tuesta.

Maya Nepalin hätäavun kautta on lähetetty Nepaliin yli 40 000 euroa, josta tuhannet perheet ovat saaneet ruokaa, lääkkeitä ja pressuja, ja noin 200 perheelle on saatu väliaikainen telttakoti. Satoja telttoja on tilattu lisää Kiinasta, jotta ihmiset pääsevät suojaan sateilta ja kylmyydeltä. Avustustiimimme jatkavat työtään tuhoutuneilla alueilla.

IMG_001418-vuotias Kabita Bhatta menetti miehensä salamaniskuun noin vuosi sitten. Maanjäristyksessä häneltä meni talo, ja hän asuu tällä hetkellä pressun alla viisikuukautisen lapsensa kanssa. Kabita haluaisi käydä koulun loppuun ja päästä omille jaloilleen. Maya Nepalin naisprojekti tukee esimerkiksi Kabitaa selviämään ja löytämään oma elinkeinonsa.

Nepalin maanjäristyksen jälkeinen jälleenrakennus tulee kestämään vuosia. Apuasi tarvitaan myös hätäavun jälkeen: Ryhdy Maya Nepalin kuukausilahjoittajaksi valitsemallasi summalla haluamaasi kohteeseen. Kuukausilahjoittajana mahdollistat pysyvän muutoksen nepalilaisten lasten ja naisten elämässä!

Naisprojekti:
Tili: FI0455340520110978
Saaja: Maya Nepal ry
Viitenumero 220

Lastenkoti:
Tili: FI7255340520098017
Saaja: Maya Nepal ry
Viitenumero 220

Yli 1200 perhettä on saanut apua

TelttaMaya Nepalin avustuksella yli 1200 perhettä on saanut nyt apua Gorkhan ja Dhandingin alueilla. Tänään Dhadingissa on myös saatu 40 perheelle väliaikainen telttakoti. Autetaan edelleenkin Bibechanaa, Santosta ja Sagaria tiimiensä kanssa välittämään apua!

Kiitos avustasi!

apuNepal Lämmin kiitos jokaiselle Nepalin maanjäristyksen uhreja auttaneelle ja muistaneelle.

Olemme pieni ja suhteellisen tuntematon yhdistys ja ponnistelemme vapaaehtoisvoimin Suomessa. On merkittävää, että ihmiset luottavat toimintaamme ja siihen, että apu menee perille. Avun perille saattaminen on toimintamme lähtökohta ja yhteinen päämäärä. Välitämme apua Nepaliin yhtä paljon kuin saamme Suomen tilillemme rahaa.

Lukuisat vapaaehtoiset ympäri Suomea ovat järjestäneet kampanjoita Maya Nepalin kriisityön hyväksi. Helsingissä on meidän kaikki neljä lipasta olleet kaduilla nepalilaisten opiskelijoiden ja Metropolian ammattikorkeakoulun toimesta. Rovaniemellä ja Oulussa kansainväliset opiskelijat ovat jakaneet tietoa ja järjestäneet keräystä Maya Nepalin hyväksi. Oulussa ja Helsingissä on tulevana sunnuntaina Pop-up ravintola kriisityömme hyväksi seurakuntien korvaamattomalla avustuksella. Jyväskylässä muusikot yhdessä Jyväskylän seurakunnan kanssa valmistelevat ensi viikon tiistaina pidettävää konserttia, jonka tuotto ohjataan Maya Nepalin kautta uhrien auttamiseksi. Lukuisat ihmiset ovat antaneet aikaansa ja erityistaitojaan työllemme. Ja ennen kaikkea niin monet ihmiset ovat lahjoittaneet meille rahaa.

Nepalin avustustyöntekijämme lähettävät kiitoksia ja terveisiä teille jokaisessa puhelinsoitossa. He kertovat, että tukenne on korvaamatonta. Tänään Bibechana on ryhmänsä kanssa päässyt Dhadingin yhteen kylään ja yhdessä kyläläisten kanssa kantavat ruokaa eri kyliin kävellen. Talot ja kylät ovat täysin tuhoutuneita. Dhadingin alueella Santosh on tehnyt tänään yhteistyötä Nepalin Punaisen ristin työntekijöiden kanssa. Punainen risti oli antanut muun muassa uuden puhelimen Santoksen käyttöön.

Hätä Nepalissa on edelleen suuri. Maya Nepalin kautta kulkenut apu on ollut nepalilaisten yksittäisten ihmisten ja ryhmien kädestä käteen annettua apua. Se on äärettömän tärkeää apua, kun odotetaan isompien toimijoiden apuun ennättämistä. Nepal on hyvin vaikeakulkuinen maa. Tiestö on huono, joten avustustyö on hidasta. On myös muistettava, että avun tarpeessa olevia ihmisiä on paljon, Unicefin arvion mukaan kriisi haavoitti yli 8 miljoonaa ihmistä. Työmme jatkuu, olethan mukana edelleenkin!

Paikallinen avustusryhmä jatkaa työtään

Dhang

Paikallinen avustusryhmämme on jatkanut ruuan ja lääkkeiden jakamista Gorkhassa. Apu ei vieläkään riitä kaikille sitä tarvitseville. Avustusryhmämme mukaan ruokaa on pyritty jakamaan kaikista haavoittuvimmissa olosuhteissa oleville perheille. Jatkuvat sateet ovat hankaloittaneet avustustyötä. Gorkhassa kylistä toiseen ei usein ole teitä, vaan pieniä vuoristopolkuja, jotka ovat sateen sattuessa hyvin mutaisia ja liukkaita – vaikeakulkuisia. Onneksemme avustusryhmämme vapaaehtoiset ovat kasvaneet Nepalin maaseudulla ja kulkeminen erittäin haastavissa olosuhteissa on heille tuttua. Apua on siis toimitettu pääosin jalkaisin.

Sateet ovat myös vaikeuttaneet perheiden selviytymistä. Tällä hetkellä useat tuhannet ihmiset ovat kylmissään ja märkänä. Erityisesti lapset ja vanhukset tarvitsisivat suojaa ja peittoja. Avustusryhmämme ei vielä ole nähnyt yhtään ehjää taloa – kaikki talot kylissä ovat sortuneet. Teltat ja suojat ovat nyt välttämättömiä. Maya Nepalin tiimit niin Suomessa kuin Nepalissa etsivät parhaillaan telttoja toimitettavaksi paleleville lapsille. Tarvitsemme siis edelleen rahaa, jotta saamme nopeasti lisäapua toimitettua.

Balkotissa Maya Nepal -kodin väki on päässyt takaisin kotiin, siitä olemme kiitollisia. Koti on säilynyt vahingoittumattomana ja siinä on turvallista asua. Tänään Balkotista on toinen avustusryhmämme päässyt matkaan Dhadingin suuntaan, yhteistyökumppanimme avustusryhmä Pokharasta on jo Dhadingissa jakamassa apua. Näiden ryhmien tarkoitus tehdä yhteistyötä. Liitteenä olevat kuvat ovat Dhadingista ja Pokharasta.

Avustustyömme jatkuu, hätä on edelleen suuri. Jatketaan yhdessä auttamista: lahjoita ja jaa tietoa nepalilaisten hädästä eteenpäin.

———————————————————–

Our team in Gorkha has continued delivering food and medicine for people in immediate need. Continuous rain has been slowing down their work, and given help is not enough to cover all the people who have lost their homes. Moving around in the area is difficult as there are no roads, and the paths for walking are muddy and wet. However, our local team have been growing up in Nepalese countryside and they are experienced in walking those paths.

The rain is not helping the people sleeping outdoors after losing their homes. Our team has not seen a house that wouldn’t have been destroyed so far. Especially children and elderly need more blankets and tents to stay warm. Maya Nepal’s teams – both in Finland and in Nepal – are trying to find more tents to send to the area, as there has been a shortage of them in local shops.

In Balkot, Maya Nepal’s children’s home has been strong enough and was saved without cracks. The children and guardians moved back inside today, after feeling safe enough.

Our other team of local volunteers from Balkot has headed to another area, Dhading, to bring help for badly destroyed villages, meanwhile another team from Pokhara has already reached there.

Our work is continuing, the need is still major and long-term. Please donate, share and tell this further!

Thank you, together we are more.